Skip to main content

Adrenalin Hormonu

Adından da anlayabileceğiniz gibi Adrenalin bir hormondur. Yani öncelikle hormon nedir onu bilmeliyiz: İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin gibi uyarıcı maddelerin genel adıdır.Eminim ki Adrenilinin etkisini hissetmemis veya yaşamamış insan yoktur. Bir binadan düşemek üzere olduğumuzda, korkutugumuzda, heycanlandığımızda, vücudumuz tarafından salgınanan bir hormondur.Mesela sınavda soruları cözemeyeceğimi düşündüğümüzde, uçağa bindiğimizde, lunaparktaki hızlı trenlere bindiğimizde, birşeyi yetişemeyeceğimizi düşünüp panik olduğumuzda ve bunlara benzeyen birçok heyecan ve panik verici durumda ortaya çıkan, nefesimizi ve kalp atışımızı hızlandıran bir hormondur Adrenalin. Adrenalin hormonu böbrek üstü bezlerden salgılanır. Yapısal olarak adrenalin ve noadrenalin aslında birbirine çok benziyor, hatta adrenalin noadrenalinin %20 katkısıyla böbrek üstü bezlerden salgılanır. Erime noktası 211,5 ve kaynama noktası 413,1 derecedir.
Adrenalin hormonun etkileri:
-İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir.
-Koroner arterler genişler,
-Kan basıncı yükselir,
-Kalp atış hızı artar,
-Göz bebekleri büyür,
-Kan şekeri yükselir.

İlaç olarak anafilaksi, kalp durması ve yüzeysel kanama gibi birçok olayları tedavi etmek için kullanılır. Solunan adrenalin krup semptomlarını iyileştirmek için de kullanılabilir. Diğer tedaviler etkili olmadığında astım için bile kullanılabilir. İntravenöz olarak, kas içindeki enjeksiyonla, inhalasyonla veya hemen deri altına enjeksiyonla verilir. Yaygın yan etkileri arasında titreme, endişe ve terleme bulunur. Hızlı bir kalp atış hızı ve yüksek tansiyon oluşabilir. Bazen anormal kalp ritmine ve diğer tehlikelere neden olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenliği tam olarak kesin olmasa da bence anneye sağlayacağı yararlar daha çok dikkate alınmalıdır.

Adrenalin, vücudunuzun hayatta kalması için önemli bir parçasıdır, ancak bazen vücut stres altındayken gerçek bir tehlike ile karşılaşmadığında hormonu salgılar. Bu, baş dönmesi, sersemlik hissi ve görüş değişiklikleri gibi sorunlar yaratabilir. Ayrıca adrenalin, savaş ya da kaç tepkisinin kullanacağı bir glikoz salınımına neden olur. Hiçbir tehlike olmadığında, bu ekstra enerjinin faydası olmaz ve bu kişiyi huzursuz hissettirebilir. Gerçek bir tehlike olmadan strese bağlı aşırı yüksek hormon seviyeleri, kalp hasarına, uykusuzluğa ve gergin, gergin bir duyguya neden olabilir.

Kaynakça:
- https://www.kimyasanal.com/konu/adrenalin-hormonu/
- https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/adrenaline
- https://en.wikipedia.org/wiki/Adrenaline