Kayaç Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Yer kabuğunun ana maddesi olan, çeşitli mineraller ve organik maddelerden oluşan katı ve doğal maddelere kayaç adı verilir.
Kayaçlar yer kabuğunun büyük bir bölümünü oluştururlar. Kayaçlar, oluşum aşamaları ve yapıları bakımından birbirinden farklı özellikler gösterirler. Granit, mermer, kireç taşı, tebeşir, alçı taşı, kömür, sünger taşı gibi madenler birer kayaçtır.
Maden Nedir? Maden Çeşitleri Nelerdir?
Kayaçların içerisinde benzer ya da farklı yapılarda mineraller bulunur. Yapısında önemli ölçede mineraller bulunduran ve ekonomik değeri olan kayaçlara maden adı verilir. Madenler teknolojide önemli yer tutar. Kalem, bilgisayar, buzdolabı vb. birçok teknolojik cihaz ve aletin ham maddeleri çinko, alüminyum, demir, bakır gibi mineralerdir. Türkiye, özellikle bor madeni açısından zengin bir ülkedir. Dünya bor rezervinin yaklaşık 80'i Türkiye'de bulunmaktadır.
Madenler Nerede Kullanılırlar?
Demir Madeninin Kullanım Alanları
Modern sanayinin ana metalli demirdir. Kullanım alanı oldukça geniştir. Türkiye'de İzmir, Sivas, Malatya, Balıkesir ve Kütahya bu madenin çıkarıldığı şehirlere örnek olarak verilmiştir.
Bakır Madeninin Kullanım Alanları
Bakır, elektrik ve elektronik sanayisinde kullanılır. Bakır, mutfak eşyalarının yapımında da kullanılır. Türkiye'de çıkarıldığı yerlere örnek olarak Artvin, Kastamonu, Elazığ ve Rize verilebilir.
Bor Madeninin Kullanım Alanları
Camın, temizlik, seramik sanayi gibi çok farklı kullanım alanı vardır. Türkiye'de Balıkesir, Bursa, Kütahya ve Eskişehir bulunduğu yerlere örnektir.
Mermerin Kullanım Alanları
Türkiye mermer bakımından oldukça zengindir. Türkiye'de daha çok Afyon, Kütahya, Marmara Adası, Kırşehir, Tokat ve İzmir çevresinde çıkartılır. Yurt dışına ihracatı yapılır.
Altın Madeninin Kullanım Alanları
Altın madeni, kuyumculuk, altın kaplama ve süsleme, elektrik ve elektronik, diş hekimliği, dekorasyon, madalya yapımı, resmi para yapımında vb. kullanılır. Türkiye'de İzmir, Balıkesir, Manisa, Uşak, Gümüşhane bölgelerinde altın yatakları mevcuttur.