Skip to main content

Dünyada Yaşam Nasıl Oluştu?

Dünyada yaşam ne zaman oluştu?
İnsanlar yıllar boyunca Dünyanın nasıl oluştuğu sorusunu merak ettiler. Zamanla birçok görüş ve fikir öne sürüldü ama hiçbiri kesin değildi. En kabul gören fikir ise 15 - 20 milyar yıl önce meydana geldiği öne sürülen Büyük Patlama(Big Bang) Teorisidir. Dünyanın yaklaşık 4,5 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor. Aslında bazı bilim adamları, gezegenimizin çevresi onu destekleyecek kadar istikrarlı olduğu anda yaşamın ortaya çıktığını düşünüyor.

Dünyadaki ilk yaşam belirtisi
Dünyadaki yaşamın en eski belirtisi yani kanıtı, Grönlanddaki "stromatolit" adı verilen ve yaklaşık olarak 3,7 milyar yıllık fosillerdir. Kökenleri ne kadar eski olursa olsun, bu bakteriler (bugün hala var olan) biyolojik olarak zaten karmaşıktır - protein üreten DNAlarını koruyan hücre duvarlarına sahiptirler, bu yüzden bilim adamları hayatın çok daha erken başlamış olması gerektiğini düşünüyor. Aslında, daha ilkel kayalarda yaşamın ipuçları var: Batı Avustralya'dan 4.1 milyar yıllık zirkonlar, biyolojik süreçlerde tipik olarak kullanılan yüksek miktarda karbon içerir. Ancak, yaşamın Dünya'da yaklaşık olarak ne zaman ortaya çıktığını bilmelerine rağmen, bilim adamları hala nasıl göründüğünü yanıtlamaktan çok uzak.

Dünyadaki su nasıl oluştu ve nereden geldi?
Dünya su bakımından zengind ve birkaç milyar yıldır yaşayan bir gezegendir. Ancak bilim adamları hala tüm bu yaşamı sürdüren suyun nereden geldiğini hala tartışıyorlar. En azından bir kısmının buraya kuyrukluyıldızlar veya asteroitler tarafından getirildiği düşünülüyordu. Ancak bu fikir, Dünya yüzeyinde ve derinlerde ne kadar su olduğunu açıklamakta hala yetersiz kalıyor. Yeni araştırma, Dünyanın suyunun hem asteroitler gibi kaya parçalarından hem de güneşin oluşumundan sonra kalan geniş toz ve gaz bulutundan geldiğini öne sürüyor.

Dünyadaki oksijen nereden ve nasıl geldi?
Dünyanın orijinal atmosferi muhtemelen sadece hidrojen ve helyumdu, çünkü bunlar, gezegenlerin oluştuğu Güneş etrafındaki tozlu, gazlı diskteki ana gazlardı. Dünya ve atmosferi çok sıcaktı. Hidrojen ve helyum molekülleri, özellikle sıcakken çok hızlı hareket eder. Aslında o kadar hızlı hareket ettiler ki sonunda hepsi Dünyanın yerçekiminden kurtuldu ve uzaya sürüklendiler. Karbondioksidin çoğu okyanuslarda çözündü. Sonunda, Güneşten gelen enerji ve sudaki karbondioksit ile yaşayabilen ve atık ürün olarak oksijen üreten basit bir bakteri formu gelişti. Böylece, karbondioksit seviyeleri düşmeye devam ederken atmosferde oksijen birikmeye başladı. Bu sırada atmosferdeki amonyak molekülleri güneş ışığı ile parçalandı ve geriye azot ve hidrojen kaldı. En hafif element olan hidrojen atmosferin tepesine yükseldi ve sonunda büyük bir kısmı uzaya sürüklendi. Böylece bitkiler ve bazı bakteriler karbondioksit kullanır ve oksijen verir ve hayvanlar oksijen kullanır ve karbondioksit verir! Yaşamın dayandığı atmosfer, yaşamın kendisi tarafından yaratılmıştır.

Kaynakça:
- https://www.livescience.com/1804-greatest-mysteries-life-arise-earth.html
- https://earthsky.org/space/origin-earths-water-asu-solar-nebula
- https://scijinks.gov/atmosphere-formation/