Skip to main content

Fosil Nedir?

Fosiller Nasıl Oluşur? Fosilleşme Nedir?

Ölen canlıların kemik, iskelet vb. gibi sert ve dayanıklı kısımları ya da izleri, üzerlerinin zamanla tortullarla kaplanması sonucu derinliklere doğru gömülür. Bu yapılar, üzerinde biriken kayaçların ağırlığı ve diğer etkenler sayesinde sertleşerek taşlaşırlar. Bu sürece fosilleşme denir. Fosilleşme süreci sonucunda fosil oluşur.


Fosiller Nerede Bulunur?

Fosiller; kayaçların, buzulların, ağaç reçinelerinin içerisinde bulunabilir. Fosiller hayvanlara ait olabileceği gibi bir bitki yapısına da ait olabilir. Fosiller bize bulundukları kayaçların yaşları, yaşarken bulundukları bölgenin iklimi, o bölgede yaşamış canlı türleri, denizlerdeki ve karalardaki değişimler hakkında bilgi verirler.


Fosil Yakıtlar Nedir ve Nasıl Oluşur?

Deniz ve okyanus diplerindeki fosiller yüksek basınç etkisiyle petrol ve doğalgaz gibi yakıtlara dönüşür. Kömür, petrol, doğalgaz gibi ölü canlı artıklarının milyonlarca yıllık dönüşümleri ile oluşan yakıtlara fosil yakıt adı verilir. Fosil yakıtlar yeraltından çıkarılıp rafinerilerde işlendikten sonra birçok sanayi kolunda kullanılmaktadır.


Fosilleri İnceleyen Bilim Dalı Nedir?

Fosilleri inceleyen bilim dalına paleontoloji denir.


Fosillerin İnceleyen Bilim Adamlarına Ne Denir?

Fosilleri inceleyen bilim adamlarına paleontolog adı verilir.