Skip to main content

Gece ve Gündüz Nasıl Oluşur?

Gece ve gündüz oluşumu, Dünya'nın kendi etrafında dönmesiyle oluşur. Mevsimler ise Dünya'nın Güneş etrafında dönmesiyle oluşur.

Örneğin Amerika'nın Los Angeles şehrinde gündüz ise Türkiye'de gece oluşur. Bunun nedeni Güneş, Dünya'nın Los Angeles şehrini aydınlatırken Türkiye Güneş'in tersi tarafta kaldığından (Güneş'i göremediğinden) Türkiye'de gece olur.

Dünya kendi ekseni etrafında döndükçe Dünya'nın Güneş tarafından aydınlanan kısmı (yani gündüz olan kısmı) sürekli yer değiştirir. Aynı şekilde Dünya'nın Güneş tarafından aydınlanmayan kısmı (yani gece olan kısmı) da sürekli yer değiştirir.

Bu şekilde gündüzün geceyi, gecenin de gündüzü kovalaması hep tekrarlanarak devam eder. Bir gün içerisindeki 24 saat boyunca kendi ekseni etrafında dönen Dünya'nın Güneş'e dönük olan tarafı gündüzü, Güneş'e bakmayan tarafı ise geceyi oluşturur.

ÖRNEK: Evinizin tüm ışıklarını söndürün ve bir mum yakın. Daha sonra elinize bir top alın ve topu hem kendi çevresinde hem de mumun çevresinde döndürmeye başlayın. Yapmış olduğunuz bu deneyde göreceksiniz ki topun muma dönük olan kısmı aydınlık iken muma dönük olmayan kısmı karanlıkta olacaktır. Ve topun her bir dönme anında aydınlık kısımların kararmaya, karanlık kısımların aydınlanmaya başladığını göreceksiniz.

Dünya Dönerken Başka Neler Olur?

Gün içerisinde Güneş'in sürekli yer değiştirdiği görülür. Bu sebepten Güneş'in Dünya etrafında döndüğü hissi oluşur. Ancak bu durum tam tersidir. Dünya Güneş'in etrafında dönmektedir. Ve bu dönüşü 1600 km/saat hızla gerçekleşmektedir. Bu kadar büyük bir hızla dönen Dünya'yı, üzerinde yaşayan canlıların hiçbiri hissetmez. Bu yüzden olduğu yerde duruyormuş gibi düşünülür.

Dünya Ne Tarafa Döner?

Güneş doğudan doğar ve batıdan batar. Güneş'i sabit duruyor kabul edersek bunun oluşması için Dünya'nın batıdan doğuya doğru dönmesi gerekir. Evet bildiniz. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken batıdan doğuya doğru döner. Doğudan batıya doğru dönmez.