Skip to main content

Dağlar Hakkında Genel Bilgiler

"Dağ"ın Tanımı

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve dağlarla kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

Dağların Çeşitleri


Himalaya Dağları'nın en yüksek zirvesi olan 8.848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı aynı zamanda Dünya'nın en yüksek dağıdır. Dünya'da birçok dağ olup bunların ortaya çıkış nedenleri farklı farklıdır.

Bazı dağlar yerin sıkışmasıyla, yani büyük yer kütlelerinin çarpışmasıyla oluşurlar. Örneğin Himalaya Dağları, Asya kıtası ile Hindistan plakasının uzun yıllar süren (yavaş) çarpışması sonucu oluşmuştur.

Bazı dağlar ise lavların yeryüzüne çıkıp donmasıyla oluşur. Türkiye'd bulunan volkanik dağlar (örneğin Erciyes Dağı) bu tür dağlara örnektirler. Yanardağların lavlarının kaynağı, magma denen çok sıcak kütledir.


Dağların Kapladığı Alan

Asya kıtasının %54'ü, Kuzey Amerika kıtasının %36'sı, Avrupa kıtasının %25'i, Güney Amerika kıtasının %22'si, Avustralya kıtasının %17'si ve Afrika kıtasının %3'ü dağlarla kaplıdır. Dünya'nın karasal kütlesinin %24'ü bütünüyle dağlıktır. İnsanların %10'u dağlık bölgelerde yaşar. Dünya'nın nehirlerinin çoğu dağlık kaynaklarca beslenir ve insanlığın yarısından fazlası su için dağlara bağımlıdır.